_


Beagle

Napjaink egyik legkedveltebb kutyája a brit szigetekről származik, az egyik legősibb kopó. Apróvadas vadászatra, illetve később falkás vadászatra használták. Jellegzetes külleme, kedves megjelenése okán rendszeresen választják családi kutyának. A gazdik azonban többnyire nincsenek felkészülve arra, hogy egy emberi irányítást viszonylag kevéssé igénylő, önálló, illetve falkában történő munkára kitalált ebbel bizony nem olyan könnyű az élet.

 

BeagleFélreértés ne essék, nagyon intelligens, jópofa kutya a beagle, de viselkedésével mégis sok borsot törhet a kezdő gazdik orra alá. Olyannyira, hogy kutyás körökben szinte közhelynek számít, hogy a "biglit" elviszi az orra és olyankor se lát, se hall. Persze ennek nem kell feltétlenül így történnie, de az átlagosnál nagyobb következetességre és figyelemre van szükség a gazdi részéről.

Agresszivitás ugyan nem jellemző rá, hiszen kialakulása során fontos szempont volt, hogy nagyobb csapatban is tudjanak vele dolgozni, de az önállóságát gyakran "makacs, akaratos, önfejű" jelzőkkel illetik a gazdik, amivel a felmerülő problémákra is következtethetünk.

Jellemző viselkedésproblémák:

  • ha szagot fog, se lát, se hall, hanem megy felkutatni a nyomot, a gazdi hiába próbálja visszahívni
  • rengeteget ugat, okkal vagy ok nélkül, de leginkább hosszan
  • bár agresszió nem jellemző rá, a dominánsabb egyedek akár odaharapásig védelmezhetik játékukat, élelmüket, akár a gazdától vagy az ő családjától is

Hasznos tanácsok gazdiknak és leendő gazdiknak:
Aknázzuk ki kutyánk intelligenciáját, kitartását és ne csak ölebként gondoljunk rá, hanem pallérozzuk elméjét, elégítsük ki mozgás- és szociális igényeit.

  • kifejezetten hasznos ha megtanítjuk mindenféle feladatra az alap engedelmes gyakorlatoktól kezdve a trükkökön keresztül akár az agility vagy ügyességi munkáig. Amellett, hogy aktívan töltjük el vele az időnket és csillapítjuk kutyánk munkaéhségét, a tevékenységek során párosunk összecsiszolódik, a klikkeres tanítás során igazán egymásra hangolódunk
  • a beagle mindig éhes és ez így is van jól. Ne próbáljuk teletömni a bendőjét, mert feneketlen és mennyivel jobb egy hordóvá hizlalt éhes kutya, mint egy sportos alkatú éhes kutya?. Inkább örüljünk neki, hogy egy pár jutalomfalatért bármikor vevő egy kis tanulásra.
  • Beaglelegyünk mindig következetesek, ne olvadjunk el kedves tekintetétől, kérlelő szemeitől. Ha valamiről határoztunk, akkor várjuk el tőle a "törvény" tiszteletét. Semmivel sem butább kutya, mint a többi, ugyanúgy tudja, hogy ha hívom, akkor neki jönnie kellene, csak éppen könnyeben dönt a szagok mellett, mint a legtöbb fajta. De ne áltassuk magunkat a közhellyel, hogy a beagle ilyen, mert lehet, hogy hajlama van rá, de kell hozzá egy gazdi is, akivel mindezt megteheti. Azt viszont tudja, hogy ha a nagybetűs Gazdi szólt, akkor rohanni kell. Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy Gazdik legyünk, kedvességgel, szeretettel, bizalommal, de mellette következetességgel és ha kell, határozottsággal. Az angol vadászatokon is elvárták a beagle-ektől, hogy első szóra visszahívhatók legyenek, így egyáltalán nem idegen tőle a behívhatóság

Gyerekeknek és családoknak is kiváló társa lehet a beagle, másik kutyák mellé is ajánlható. Lakásban érzi jól magát, de a rendszeres sétára, mozgásra nagy szüksége van. A nevelését ne hagyjuk a gyerekekre, mert az keményebb dió, sokszor a felnőttek is elvéreznek rajta. Utóbbi esetben nyújthat segítséget a jó kutyaiskola, ahol segítenek gazdi helyett Gazdivá válni. 

Lassie Menhely

Salgótarján, Csókás Puszta


  06/20 274-4308


 info@ksm.hu