_


Parson Russell terrier Jack Russell terrier, Foxterrier   

 

Az utóbbi időkben különböző filmek, tévéreklámok hatására nagyon népszerűvé vált mindkét fajta. Ugyan küllemre és viselkedésre is némiképp különbözőek, de most megengedjük magunknak, hogy egy kalap alá vegyük őket, hiszen hasonló viselkedésproblémákra hajlamosak és hasonló körülmények között érzik jól magukat.

Igazi terrierek a vadász- illetve kotorékebek állhatatos, kitartó, heves vérmérsékletű kutyák. Kis termetük és különböző szőrváltozataik miatt városias környezetben is népszerűek, de sokszor a gazdik csak saját kárukon tanulják meg, hogy nem egy átlagos ölebet vettek maguk mellé.

Kölyök Jack Russell terrierJellemző viselkedésproblémák:

  • mindent szétrág, rombol, ellop
  • hiperaktív, nem tud elfáradni, kezelhetetlenül rákattan a labdára vagy más játékra
  • pórázon húz, ugat, acsarog más elhaladó kutyákra
  • szabadon engedve szeret üldözőbe venni, kergetni, vadászni más kutyákra, akár odacsipkedni is nekik
  • játékait, kajáját, szerzeményeit megvédelmezi, emiatt akár gazdáinak, gyerekeknek más kutyáknak odakap, megharaphatja őket
  • Kölyök Jack Russell terrierritkábban, de előfordulhat, hogy más kutyákkal (főleg kisebb testűekkel) kifejezetten verekedős agresszív

Hasznos tanácsok gazdiknak és leendő gazdiknak:
Egy ilyen temperamentumos kutyának igazából két dologra van a leginkább szüksége. Lehetőségre, ahol szinte végtelen energiáit leadja, ledolgozza és egy gazdára, aki érdemes arra, hogy a kutya kövesse. Legyen következetes, ha kell határozott, akire a kutya mindig minden körülmények között számíthat. Aki ilyen fajtát tart, annak a következő javaslatok szinte kötelezőek:

  • rendszeres sport, testmozgás, ami nem merül ki egy hosszabb egészségügyi sétában, hanem nagy erdei séta vagy olyan hely, ahol sok kutyával játszhat, vagy kifejezetten sport, mint az agility, ebathlon, K99 stb.
  • határozott következetes gazda, aki képes szabályokat felállítani, amit a kutyának minden körülmények között be kell tartania (pl. soha nem ugrik fel a kanapéra engedély nélkül, minden játékot első szóra abba kell hagynia, labdát le kell tennie stb.)
  • rendszeres ismerkedés, találkozás idegen kutyákkal és emberekkel, főleg kölyökkorban és lehetőleg szabadon engedve (nem pórázon)

Ha ezt a néhány dolgot figyelembe vesszük, akkor nagy esélyünk van rá, hogy mókás, aktív természetével jó társunkká válik. Kevés szabadidővel rendelkezőknek, kizárólagos kerti kutyának, otthonülőknek kifejezetten nem ajánljuk, gyerek mellé odafigyeléssel, de gyereknek semmiképp sem.

Egy kis kiegészítés azoknak, akiket mélyebben érdekel a Parson Russell Terrier: (A fajta nagyon közeli rokona a Jack Russellnek, sokáig egy fajta volt, majd 2000-ben különvált.)

Lassie Menhely

Salgótarján, Csókás Puszta


  06/20 274-4308


 info@ksm.hu