_


Rottweiler

Nagytestű, tekintélyt parancsoló, őrző-védő fajta, mely az utóbbi idők kutyatámadásról szóló médiahíreinek főszereplője, ám ennek ellenére népszerűsége nem csökkent. Sokan félnek tőle és messzire elkerülik, ha a szembejövő gazdi nagy fekete rótvájlert sétáltat. Okkal vagy sem? Sajnos nem jelenthetjük ki, hogy nincs alapja a média által persze jócskán gerjesztett félelemnek, hiszen ezt a fajtát őrző-védő feladatokra tenyésztették és ebbe beletartozik hogy emberek ellen is támadást intézzenek. Mindemellett elmondható, hogy jó kezekben, megbízható családtaggá, esetleg kiváló munkatárssá válhat.

Rottweiler és gyerekekEme felvezetésből már nyilván kiderült, hogy kifejezett körültekintéssel ajánlható csak a rottweiler. Aranyos mackó kinézete, a mindenfelé terjedő kedves történetek és képek, ahol kisgyerek és rottweiler játszik, ne tévesszék meg a gazdit! Ez a kutyafajta bizony képes komoly bajokat is okozni, még akkor is, ha eddig nem történt semmi. Tessék emlékezni a Madagaszkár című animációs filmre, ahol az állatkerti oroszlán legjobb barátja a zebra volt, no de aztán történt egy s más.

Olyan fajtával van dolgunk, aki a fiatalkori bohókás, szófogadatlan kamasz kutyából 2-3 éves korára egy vagány fenegyerekké cseperedhet, aki nem tétovázik kimutatni a foga fehérjét sem, ha a gazdi elmulasztja kötelességét és nem teszi rendbe időben a viszonyát kutyájával.

Jellemző viselkedésproblémák:

 

  • húz pórázon, szeleburdin viselkedik
  • szelektíven hall, gazdát levegőnek nézi
  • kutyáknak mutogatja magát, dominánsan viselkedik, agressziót kezdeményez
  • számára fenyegetőnek tűnő emberek (bottal bicegő néni, kiabáló kisgyerek, tántorgó részeg) ellen agressziót mutat, morog, borzol, akár ki is támad
  • gazdát, gazda családját megtámadja, ha valami nem úgy történik, ahogy ő akarja (étel, privát terület, stb.)

Kölyök RottweilerHasznos tanácsok gazdiknak és leendő gazdiknak:

Először is gondolja át a kedves leendő gazdi, hogy biztos vállalja-e a felelősséget és a vele járó feladatokat, amit egy ilyen komoly, őrző-védő alapokon kitenyésztett fajta, mint a rottweiler társul választása jelent. Félreértés ne essék csodálatos kutyáról van szó, de avatatlan kezekben szörnyeteggé is válhat. Ennek érdekében pedig nagyon fontos, hogy az alábbi tanácsokat megfogadják a gazdik. Ellenkező esetben inkább válasszanak agresszióra kevésbé hajlamos fajtát.

  • már kölyökkortól kezdve fontos, hogy folyamatosan találkozzon minél több emberrel, kutyával, játsszon, ismerkedjen. Ezt elmulasztani felér egy időzített bomba élesítésével. Kutyaovi, kutyafuttató, park, belváros rendszeresen, már kölyökkorban, kötelező jelleggel!
  • következetes, egyértelmű szabályok bevezetése az együttélés során. Pl.: A gazdinak van privát területe (ágy, szoba, konyha stb.) ahová a kutya engedély nélkül sosem léphet be. Kajához a kutya nem nyúlhat engedély nélkül. Pórázon nem húzhat. stb. Ezen szabályok alkalmazásához érdemes felkeresni szakembert, kutyaiskolát, ahol segíteni tudnak a konkrét megvalósításban, mert könnyű elhibázni.
  • ha nincs a gazdinak még nagy kutyás tapasztalata, akkor mindenképp javasolt eljárni kutyaiskolába, ezek közül is olyanba, ahol a kutyának van lehetősége felnőttként is szabadon ismerkedni más kutyákkal és a gazdinak segítenek a helyes kutya-gazda viszony kialakításában, mert nem a betanított gyakorlatok a lényegesek. Mi a Tükör módszer alapján működő iskolákat javasoljuk.
  • Kölyök RottweilerAz alapvető kézbentarthatóság elérése után kifejezetten javasoljuk az őrző-védő foglalkozásokat. Él sajnos egy tévhit az emberekben, hogy az őrző-védő=vadítás (sajnos ez sem alaptalan, mert sok helyen művelik szakszerűtlenül ezt a tevékenységet), de egy jó kutyaiskolában ennek épp ellenkezője az igaz. Attól, hogy a kutyát nem visszük ő-v-re, attól az agresszív hajlam nem tűnik el, csak lappang és nem tudhatjuk, mikor tör elő. Ha viszont kontrollált körülmények között, szakember segítségével előhozzuk, levezetést biztosítunk, és emellett a gazdát megtanítjuk, hogy ilyen magas ösztönállapotban is kontrollálni tudja a kutyát, akkor gyakorlatilag nullára csökkenthetjük a nem kívánt támadások kockázatát. Ezek a kutyák lesznek azok, akik betörőt fognak, embereket védenek meg, de nem olyan áron, hogy szétmarcangolják a támadót, mert a gazda képes időben leállítani kutyáját.

A rottweiler határozott, következetes gazdát kíván, aki képes szembe nézni azzal, hogy kutyája agresszióra hajlamos, de ezzel nem él vissza, hanem a környezetére is vigyázva, tudatosan alakítja ki a szükséges együttműködést kutyájával.

Ha kis írásunk elriasztott egy-két érdeklődőt a fajtától, azt sem bánjuk, mert fontos, hogy tisztán lássunk és ennek tudatában válasszuk ki leendő négylábú társunkat, mert így ugyan munkával és kihívásokkal teli, de boldog 10-15 év áll előttünk, ellentétben azzal, amikor nem is tudunk róla, hogy egy időzített bomba ketyeg mellettünk. 

Lassie Menhely

Salgótarján, Csókás Puszta


  06/20 274-4308


 info@ksm.hu